Russische militaire satelliet door ontwerpfout verloren gegaan

Rusland is zijn zaterdag fout gelanceerde militaire satelliet Canopus-ST kwijtgeraakt door een ontwerpfout, zo heeft een bron in Russische raket- en ruimtevaartindustrie gezegd.

Zaterdag vertrok vanop de noordelijke ruimtehaven Plessetsk een Sojoez-2.1v draagraket, met aan boord twee militaire satellieten. Dezelfde dag nog liet het Russische ministerie van Defensie weten dat de twee kunstmanen in de beoogde baan waren terechtgekomen.

Maar één van de twee, de naar de ster Canopus vernoemde Canopus-ST, was niet losgekomen van de bovenste Volga-rakettrap. Het geheel brandde gisterenochtend op in de atmosfeer.

De kunstmaan was niet losgekomen omdat één van de vier klemmen dienst weigerde tijdens deze actie. Maar de ontwerpers hadden ook geen back-up systeem voorzien, zegt nu een bron uit de Russische raket- en ruimtevaartindustrie tegen het staatspersbureau Tass.

De mislukking leidde ertoe dat een voor morgen geplande lancering van een zware Proton-M draagraket met een militaire satelliet naar 13 december is uitgesteld. Dat moet toelaten de systemen voor het losmaken van de kunstmaan van het resterende raketgedeelte nog eens na te kijken. De Proton staat reeds op het lanceerplatform op de basis Bajkonoer in Kazachstan.