Schutter van San Bernardino kreeg 28.500 dollar op rekening gestort

De man die vorige week in San Bernardino veertien mensen doodschoot, heeft twee weken voor de schietpartij 28.500 dollar (26.120 euro) op zijn rekening gestort gekregen. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Dit voedt de hypothese dat de moorden met voorbedachten rade gebeurden.

Het geld was afkomstig van een lening bij Prosper Marketplace, die gefinancierd werd door Webbank.com. Na het krijgen van het geld, haalde hij op 20 november 10.000 dollar (9.200 euro) af bij een bankkantoor in San Bernardino. Volgens de Amerikaanse zender Fox News kocht de schutter met dat geld twee semi-automatische wapens van het type AR-15. Die werden op 2 december gebruikt bij de moorden in San Bernardino.

In de dagen na het krijgen van de lening zou de schutter ook nog eens driemaal 5.000 dollar (4.500 euro) hebben overgeschreven naar de rekening van zijn moeder. Deze geldtransfers doen volgens Amerikaanse media vermoeden dat de schietpartij wel degelijk werd voorbereid, en er niet kwam na een dispuut met collega's zoals eerst werd gedacht.

Dat de schutter de lening kreeg is niet zo verwonderlijk: hij was ambtenaar en verdiende meer dan 50.000 dollar (46.000 euro) per jaar, zeggen specialisten.