Taittinger gaat schuimwijn verbouwen in Engeland

Het Franse champagnemerk Taittinger heeft een terrein gekocht in het zuiden van Engeland. Het is de bedoeling om er schuimwijn te verbouwen, net zoals het bedrijf dat al met veel succes doet in de Champagnestreek. In Zuid-Engeland wordt al jaren met succes wijn geproduceerd.

"Wij denken dat we hier een Engelse schuimwijn van hoge kwaliteit kunnen produceren", zei Pierre-Emmanuel Taittinger, de voorzitter van het gelijknamige wijnhuis tijdens een presentatie in Londen.

Taittinger heeft een terrein van 69 hectare gekocht in Kent, in het zuidoosten van Engeland, net over het Kanaal. Daar zullen druiven van het ras chardonnay, pinot noir en pinot meunier worden aangeplant, net die druiven die gebruikt worden in de Champagnestreek.

Het gaat om een project van enkele miljoenen ponden, waarvan 55 procent wordt ingebracht door Taittinger en de rest door een groep Britse investeerders. De wijn zal op de markt komen onder de naam Domaine Evremond, dat genoemd is naar Charles de Saint-Evremond (1614-1703), een Franse dichter en levensgenieter die het drinken van champagne in de 17e eeuw populair heeft gemaakt aan het hof van de Engelse koning Karel II. 

De eerste schuimwijn van dat merk zou in 2021 gebotteld worden. Taittinger denkt aan een productie van 300.000 flessen per jaar.

Engelse wijn is in opkomst

Nu is de wijnbouw al stevig gevestigd in het zuiden van Engeland. Geologisch zetten de kalkbodems van de Champagne zich onder het Kanaal voort tot in Kent, Sussex en Surrey, graafschappen met een vergelijkbaar klimaat als dat van de Champagne.

Veel Britten zitten overigens niet te wachten op de opwarming van de aarde om wijnstokken in de grond te steken. In de Romeinse periode en in de middeleeuwen werd er al wijn verbouwd in Engeland en Wales.

In de jaren 50 begon er een schuchtere heropleving en verrezen opnieuw wijngaarden in Kent en elders in het zuiden van Engeland. In Kent is sinds 1977 het merk Chapel Down gevestigd, de grootste wijnproducent in het Verenigd Koninkrijk. Die produceert jaarlijks ongeveer een miljoen flessen wijn, hoofdzakelijk schuimwijn. 

Nu is er ook Engelse rode en witte wijn en zelfs rosé, maar net zoals bij ons in België zou de toekomst van de wijnbouw vooral bestaan uit bubbeltjes. Koningin Elizabeth II liet onlangs overigens op een receptie op Buckingham Palace Engelse schuimwijn ontkurken.