Taliban gijzelen mensen op luchthaven van Kandahar

Bij een aanval van talibanrebellen op de luchthaven van de Afghaanse stad Kandahar zijn zeker 46 doden gevallen. De rebellen houden ook nog een onbekend aantal mensen gegijzeld in enkele gebouwen van de luchthaven.

Volgens de lokale overheden zijn de taliban erin geslaagd om een eerste verdedigingszone binnen te dringen. Ze zouden daarbij hulp gekregen hebben van binnenuit. Zo zouden er wapens in de zone naar binnen gesmokkeld zijn.

Bij vuurgevechten zouden intussen al 37 burgers en militairen zijn gedood. De taliban zouden 9 leden verloren hebben. De rebellen zouden een aantal mensen gegijzeld houden in een school en enkele andere gebouwen op het terrein.

De luchthaven is zowel van commercieel als militair belang. In het complex is een lokaal hoofdkwartier van het Afghaanse leger en de NAVO-troepen gevestigd. Alle vluchten zijn geschrapt en de passagiers zijn in de inkomhal bijeengebracht.

De taliban beweren dat ze 80 soldaten gedood hebben, maar dat is nergens bevestigd. Wel zouden er familieleden van militairen onder de gijzelaars zijn.

Veiligheid blijft een probleem

Dat de taliban erin geslaagd zijn om een sterk beveiligde plek als de luchthaven van de belangrijke Zuid-Afghaanse stad Kandahar binnen te dringen, is hoe dan ook een ernstige mislukking van de veiligheidsmaatregelen. Op die luchthaven waren tot vorig jaar overigens Belgische F-16's gehuisvest.

Na het vertrek van het gros van de NAVO-troepen vorig jaar, hebben de taliban hun aanvallen opgedreven in de hoop terrein te heroveren op het Afghaanse leger. Dat lukt niet altijd, maar enkele maanden geleden konden de taliban de noordelijke stad Kunduz een tijdje in handen krijgen voor ze door het leger met hulp van VS-vliegtuigen werden verdreven.

Wel is Mullah Omar Mohammed, de stichter en leider van de taliban, gestorven en is er een machtsstrijd aan de gang binnen de beweging over zijn opvolging. Daarbij zou onlangs zijn zelfverklaarde opvolger door andere taliban neergeschoten zijn, al zou hij volgens de taliban zelf nog leven.

Spreken de aanvallers Urdu?

Opvallend is dat volgens de Afghaanse autoriteiten de aanvallers in Kandahar onder elkaar Urdu zouden spreken. Dat zou blijken uit onderschepte radioberichten.

Urdu is een officiële taal in Pakistan en wordt ook in sommige delen van India gesproken, zoals in Kashmir. De taliban bestaan meestal uit Pashtun, de grootste en dominante bevolkingsgroep uit Afghanistan, die Pashtu spreken.

Als het bericht over Urdu klopt, zou dat de stelling van de Afghaanse regering bevestigen dat de taliban vanuit buurland Pakistan worden gesteund, ook al is er een kleine Urdu-sprekende minderheid in het land.