Turkije beticht Rusland van "etnische zuiveringen" in Syrië

Midden in de diplomatieke crisis met Moskou heeft de Turkse regering Rusland beticht van etnische zuiveringen in Syrië en indirecte ondersteuning van de terreurorganisatie IS. "Rusland probeert etnische zuiveringen in het noorden van Latakia uit te voeren", zei premier Ahmet Davutoglu tijdens een persmoment met correspondenten van de westerse media in Istanbul.
AFP OR LICENSORS

"Ze willen het gebied etnisch zuiveren voor de aanhangers van het regime en Rusland in Latakia en Tartous", zei de Turkse regeringsleider. "Ze willen in dit deel van Syrië geen soennitische, Arabische of Turkmeense bevolking hebben. Negentig procent van de Russische aanvallen in Syrië is gericht tegen de gematigde oppositie. Ze vechten niet tegen IS."

"Rusland bombardeert vooral het stadje Azaz, een bolwerk van de gematigde oppositie", zei Davutoglu. "Dus wie helpt hier IS? Turkije of Rusland?" In Azaz vecht de oppositie niet tegen het regime, maar tegen IS. "Ze bombarderen Azaz om de oppositie te verzwakken, die tegen IS vecht (...) Wie profiteert daarvan? IS, niet het regime."