235 maatregelen tegen gendergerelateerd geweld

Met liefst 235 maatregelen binden de verschillende regeringen in ons land de strijd aan met gendergerelateerd geweld. Het Nationaal Actieplan daarvoor geeft een duidelijke prioriteit aan het luik seksueel geweld, legde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) uit bij de lancering.
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs.

"Gendergerelateerd geweld blijft een belangrijk, onaanvaardbaar maatschappelijk probleem", viel Sleurs met de deur in huis. In 2014 werden 39.668 klachten met betrekking tot partnergeweld ingediend bij de politie, terwijl die 2.992 klachten wegens verkrachting registreerde.

Maar het probleem is groter dan dat. Er blijft immers sprake van een "dark number". Volgens een recente studie heeft 78 procent van de slachtoffers van partnergeweld in België geen aangifte gedaan bij de politie. De veiligheidsmonitor 2008-2009 gaf zelfs aan dat meer dan 90 procent van de seksuele misdrijven niet wordt aangegeven.

Met het nieuwe actieplan wil ons land zijn inspanningen opvoeren om gendergerelateerd geweld te voorkomen en bestrijden. Naast seksueel geweld concentreren de maatregelen zich op partnergeweld, vrouwelijke genitale verminking, gedwongen huwelijken, prostitutie en (zogenaamd) eergerelateerd geweld.

Het vijfde Nationaal Actieplan tegen alle vormen van Gendergerelateerd Geweld geldt voor de periode 2015-2019.