95 kilo ivoor ontdekt in koffer Vietnamees stel op luchthaven Parijs

De douane van de Parijse luchthaven Roissy Charles-de-Gaulle heeft eerder deze week in de bagage van een Vietnamees echtpaar 95 kilogram ivoor ontdekt. Dat meldt het douanewezen. Het ivoor werd in beslag genomen. Het koppel zat even in de cel, maar mocht daarna verder reizen naar Vietnam.

Het stel maakte een tussenlanding in Parijs tijdens hun vlucht van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar Hanoï. De man en vrouw werden gelokaliseerd in de transithal en ontkenden aanvankelijk dat het om hun koffers ging.

In de vier koffers bevonden zich meer dan 1.500 ivoren voorwerpen, juwelen, ringen, nog te bewerken delen van slagtanden en drie verdedigingswapens voor een totaalgewicht van 95,1 kg, aldus een communiqué van het gevangeniswezen.

Het zou om de grootste vondst gaan die ooit door de Franse douane bij reizigers in beslag is genomen.

Cites, de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten, heeft in 1989 de handel in ivoor verboden. Ondanks dat verbod blijven stropers duizenden dieren doden.