"Le tout nouveau testament" maakt kans op Golden Globe

"Le tout nouveau testament" van de Belgische regisseur Jaco Van Dormael maakt kans op de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. De film neemt het in de categorie op tegen "Mustang" (Frankrijk), "Son of Saul" (Hongarije), "The club" (Chili) en "The fencer" (Finland). In de andere categorieën gaat "Carol" met de meeste nominaties lopen.

De Golden Globes zijn na de Oscars de belangrijkste filmprijzen in de Verenigde Staten. Ze worden dan ook beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de Oscars. 

"Le tout nouveau testament" heeft al heel wat internationale nominaties en prijzen in de wacht kunnen slepen. De film is ook de Belgische Oscarinzending voor beste niet-Engelstalige film. Of hij ook in het uiteindelijke lijstje van nominaties komt te staan, weten we op 14 januari. De nominatie voor de Golden Globes zou alvast een positief signaal kunnen zijn. 

"Le tout nouveau testament"?

"Le tout nouveau testament" gaat uit van het idee dat God bestaat en in Brussel woont. De man is een slechte echtgenoot en vader. Uit wraak maakt zijn dochter Ea de lijst met sterfdata openbaar en gaat ze op zoek naar zes apostelen om het Gloednieuwe Testament te schrijven.

De hoofdrol is er weggelegd voor Benoit Poelvoorde, die assistentie krijgt van onder meer Catherine Deneuve, François Damiens en Yolande Moreau. Ook Johan Heldenbergh, bekend van "The broken circle breakdown", speelt een - weliswaar klein - rolletje in de film.

Andere nominaties

In alle andere categorieën is het "Carol" die met de meeste nominaties gaat lopen. De film speelt zich af in de jaren vijftig en gaat over een glamoureuze huisvrouw die op een jongere vrouw valt.

De film is in totaal vijf keer genomineerd. Zo zijn Cate Blanchett en Rooney Mara allebei genomineerd als beste actrice en maakt de film zelf kans in de categorieën beste drama en scenario. Todd Haynes maakt kans op het beeldje voor beste regisseur.

De films "The big short", "The revenant" en "Steve Jobs" maken daarnaast elk kans op vier Golden Globes.

Naast "Carol" maken ook "Mad Max: fury road", "The revenant", "Room" en "Spotlight" kans op de prijs voor beste film.

Wie welk prijs in ontvangst mag nemen, weten we op 10 januari.

©Weinstein Company/Courtesy Everett Collection