"Staatsveiligheid moet moskee Jubelpark doorlichten"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil dat de Staatsveiligheid de Saudische moskee nabij het Jubelpark in Brussel gaat doorlichten. Daar zou een erg extreme strekking van de islam gepredikt worden.
BELGA/WAEM

Minister Jambon (N-VA) maakte de doorlichting bekend in de Kamer. De Staatsveiligheid moet bekijken of wat er in die moskee gebeurt of gezegd wordt, al dan niet door de beugel kan. Op basis van dat rapport van de dienst zal ik dan een beslissing nemen, zei Jambon.

In Belgische politieke kringen wordt de voorbije weken al langer aangedrongen op maatregelen tegen haatpredikers en extremistische imams die een vorm van islam zouden verkondigen die niet te rijmen valt met onze Europese waarden. Onder meer ook de SP.A en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) hadden om onderzoek gevraagd.

De discussie is in een stroomversnelling terechtgekomen nadat was gebleken dat er een duidelijke link is tussen de terreuraanslagen in Parijs en extremistische moslims in Brussel en dan vooral in Sint-Jans-Molenbeek.

De grote moskee aan het Jubelpark in Brussel is daarbij al vaker genoemd. Die werd in de jaren 60 door ons land in erfpacht geschonken aan Saudi-Arabië en staat onder controle van dat land en is er ook van afhankelijk voor de financiering.

Critici stellen dat Saudi-Arabië zijn invloed op die moskee gebruikt om de eigen extremistische staatsideologie te promoten, wat direct of indirect de radicalisering van moslims in ons land in de hand zou werken. De meeste moslims in België zijn van Marokkaanse of Turkse afkomst en behoren tot andere rechtsscholen van de islam. Via de grote moskee in Brussel zouden de Saudi's evenwel hun versie van de islam aan de moslimgemeenschap opdringen.

 

Meest gelezen