"We zijn extreem dicht bij klimaatakkoord"

"We willen een akkoord en zijn er extreem dichtbij." Dat heeft voorzitter Laurent Fabius vanavond gezegd op de klimaattop in Parijs. Volgens de Fransman is het mogelijk de conferentie af te sluiten voor morgenavond.

"Het was een lange, intense werknacht, maar ik stel vast dat die nacht heeft geholpen om op te schieten", zei Laurent Fabius. "Na mijn contacten van vandaag denk ik dat we op tijd kunnen eindigen."

Fabius heeft na de vergadering een nieuwe versie van het ontwerpakkoord verspreid. Daarin zijn echter nog geen knopen doorgehakt over het ambitieniveau, de financiering en de differentiatie in de inspanningen tussen ontwikkelde landen en groeilanden.

De delegaties hebben nu 2,5 uur de tijd om de nieuwe tekst te bestuderen, daarna moeten ze opnieuw beginnen vergaderen. Fabius wil komende nacht een snedige discussie. "Ik wil geen algemene uiteenzettingen, maar voorstellen tot compromis." Als er problemen opduiken rond een bepaald onderwerp, krijgen de delegaties 45 minuten om die uit te klaren "in een hoek van de zaal of in een naburige ruimte". Na die periode moeten ze terugkomen met een concreet voorstel.

"Ik denk dat we morgen de finale tekst kunnen voorstellen. We zijn slechts enkele meters verwijderd van een juridisch bindend akkoord", besloot de voorzitter.