Afghaanse leger slaat talibanaanval Kandahar na 27 uur vechten af

Het Afghaanse leger is er na ruim 24 uur in geslaagd om de aanval van de taliban op en rond de luchthaven van Kandahar af te weren. De aanval kostte het leven aan 60 mensen, voornamelijk burgers.

De aanval van de moslimrebellen begon dinsdagavond en ging gisteren de hele dag door. De islamisten vielen eerst de luchthaven aan en nadien een aanpalend district.

Volgens de Afghaanse regering vielen er in totaal zo'n 60 doden: 38 burgers onder wie vrouwen en kinderen, 10 Afghaanse soldaten en 2 agenten. Ook de 11 terroristen werden gedood. Bij de aanval vielen ook nog 35 gewonden.

De luchthaven van de stad Kandahar, in het zuiden van het land, is de op een na grootste van Afghanistan. De luchthaven geldt als "goed beschermd". Er is zowel een burgerlijke als een militaire sectie. Bovendien is er ook een basis van de NAVO.

Op de luchthaven zijn nog zowat 200 soldaten van de internationale troepenmacht gelegerd, maar die waren niet meteen het doelwit van de actie. De laatste Belgen verlieten eind oktober 2014 na zes jaar aanwezigheid Kandahar

Sinds de internationale troepen eind vorig jaar hun gevechtsmissie beëindigden in Afghanistan, heeft het Afghaanse leger af te rekenen met een opkomst van de taliban.