Alle kerncentrales in ons land tegen Kerstmis opnieuw in werking

Tegen Kerstmis zouden alle kerncentrales in ons land opnieuw werken. Dat is voor het eerst in anderhalf jaar tijd. Uitbater Electrabel zal de komende dagen namelijk de vier kerncentrales die stilliggen, opnieuw opstarten. Het gaat over de "scheurtjescentrales" Doel 3 en Tihange 2 en de twee oude centrales Doel 1 en Doel 2.

Het voorbije anderhalf jaar werden de kerncentrales in ons land om diverse redenen stilgelegd. Er was een sabotage in onze grootste centrale in Doel 4.

Los daarvan waren er scheurtjes ontdekt in de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2. Daardoor werden die lange tijd stilgelegd. Een paar weken geleden werden die twee reactoren technisch in orde bevonden. Daardoor kon het licht op groen gezet worden voor een heropstarten van die twee eenheden.

Ook met de oude kerncentrales van Doel 1 en 2 is er geen probleem meer. Die laatste twee hadden volgens de kernuitstap van een tiental jaren geleden eind dit jaar hoe dan ook gesloten moeten worden.

Door een akkoord op de valreep korte tijd geleden tussen de Belgische overheid en de Franse energiegroep Engie (ex-GDF Suez), de eigenaar van de kerncentrales in België. Daardoor mogen Doel 1 en 2 nog tien jaar langer openblijven. 

Electrabel verwacht dat tegen 24 december alle Belgische kerncentrales opnieuw gekoppeld zullen zijn aan het net.