Antwerpse politie gaat samenwerken met NYPD

In New York hebben de Lokale Politie Antwerpen en hun Amerikaanse collega's van het New York City Police Department (NYPD) dinsdag een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de komende vijf jaar. De twee korpsen gaan ervaringen en maatregelen rond de strijd tegen radicalisering en terrorisme met elkaar delen en personeel uitwisselen om opleidingen en trainingen te volgen.

Volgens de Antwerpse politie werd de basis voor het akkoord afgelopen voorjaar al gelegd tijdens een werkbezoek van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en korpschef Serge Muyters aan New York. Ze hadden er onder meer contact met de Intelligence Division en het Counter Terrorism Bureau en zouden er gelijkenissen gezien hebben tussen de twee steden, ondanks het enorme verschil in omvang.

Bovendien tracht de New Yorkse politie sowieso al over de hele wereld samenwerkingen aan te gaan om dreigingsrisico's beter te kunnen inschatten door het verzamelen en in kaart brengen van zoveel mogelijk informatie.

Het samenwerkingsakkoord dat nu ondertekend werd, duurt in principe vijf jaar. Het kan verlengd worden indien beide partners dat willen, aldus nog de Antwerpse politie.