Auteur van "Grave of the fireflies" overleden

De Japanse schrijver Akiyuki Nosaka is op 85-jarige leeftijd overleden. Nosaka is bekend van het semi-autobiografische kortverhaal "Grave of the fireflies", waarin hij het relaas doet van een jongetje en diens kleine zus die tijdens de tweede wereldoorlog trachten te overleven. De Japanse regisseur Isao Takahato maakte in 1988 een animatiefilm van het verhaal.

Voordat Akiyuki Nosaka naam maakte als schrijver, zanger en tv-persoonlijkheid had de in 1930 in Kamakura geboren auteur al een carrière van jobjes om de eindjes aan elkaar te knopen achter de rug.

Zijn kortverhaal "Grave of the fireflies" is een door Japanners bijzonder gesmaakte combinatie van geweld en sentiment. De hoofdpersonages zijn deels autobiografisch: net als hij werden zij vroeg wees; na zijn ouders stierven tijdens de oorlog ook zijn pleegouders. In het verwoeste naoorlogse Japan verloor Nosaka ook zijn zusje.

Nosaka won in 1967 de prestigieuze Naoki-literatuurprijs voor zijn roman "America hijiki". In Japan kent ieder kind ook het liedje "Omocha no chachacha" (De chachacha van het speelgoed), waarvan Nosaka de tekst schreef.