Bedenker van "Gendarme de Saint-Tropez" overleden

De Franse scenarist en regisseur Richard Balducci is overleden. Hij was de bedenker van de komische filmreeks "Le gendarme de Saint-Tropez", met in de hoofdrol Louis de Funès. Balducci werd 93.
Louis de Funès schitterde in de Gendarme-reeks van Richard Balducci

Tussen 1964 en 1982 verschenen er zes films in de reeks "Le gendarme de Saint-Tropez". Ze droegen meteen bij aan de bekendheid van het stadje aan de Franse Middellandse Zeekust.

De films vertellen het verhaal van sergeant Ludovic Cruchot, maréchal des logis bij de Franse gendarmerie in Saint-Tropez. Zijn talrijke beproevingen leiden tot komische situaties. Het personage werd op onnavolgbare wijze neergezet door Louis de Funès.

Gestolen camera

Balducci bedacht het verhaal en schreef mee aan de scenario's. "Ik kwam op het idee toen ik aan het draaien was in Saint-Tropez. Mijn camera werd toen gestolen uit mijn wagen. Ik ging een klacht indienen bij de gendarmerie. Het was middag en toen ik in het kantoor kwam, zat de gendarme op zijn gemak neer. Met veel moeite stond hij recht om mijn klacht te noteren. Hij vertelde me dat hij de dief kende en dat hij hem enkele dagen ervoor nog op een haar na had gemist."

Dat verhaal vertelde Balducci aan de Funès. "We gaan er een film van maken. Het is een erg goed begin voor een film", zei de grote Franse acteur daarop. En zo geschiedde: op 9 september 1964 verscheen de eerste film van "Le gendarme de Saint-Tropez". Er zouden er nog vijf volgen.

De films hebben bij generaties kijkers lachsalvo's gebracht, tot op de dag van vandaag. Al was de pers aanvankelijk niet meteen enthousiast. "Ik heb nooit goeie kritieken gekregen, maar ik heb ze altijd genegeerd", zei Balducci daar ooit over. "Uiteindelijk las ik ze zelfs niet meer. En gelukkig maar, want als we ons de kritieken over de eerste Gendarme-film hadden aangetrokken, dan waren we vlug gestopt."

Het gebouw van de Gendarmerie in Saint-Tropez

Herbekijk de intro van de Gendarme-films, met Balducci in de aftiteling