Belgische doorverkopers Adele-tickets riskeren gerechtelijke vervolging

Belgen die gebruik hebben gemaakt van Seatwave om tickets van Adele door te verkopen, riskeren een gerechtelijke vervolging. Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) na een onderhoud met de sector. "Malafide handelaars mogen weten dat we onze acties om hen te vatten op een versterkte manier zullen voortzetten."
AP2013

De drie concerten van Adele in ons land blijven beroering veroorzaken. De tickets waren op amper een halfuur tijd allemaal de deur uit, maar echte fans konden de afgelopen dagen op verschillende doorverkoopsites nog enkele kaartjes op de kop tikken. Prijzen variërden van 350 tot maar liefst 2.999 euro voor een zitje.

Gisteren lieten organisator Gracia Live en het officiële verkoopbureau Tele Ticket Service al verstaan dat ze niet waren opgezet met de praktijken. Zeker het feit dat dergelijke tickets werden verkocht op Seatwave - eigendom van officieel bureau Ticketmaster - stootte hen tegen de borst.

Mogelijke vervolging

Vandaag mocht de sector van ticketverkopers samen met de Economische Inspectie op de koffie bij minister van Consumentenzaken Peeters. Na het onderhoud benadrukte hij dat "op basis van onderschepte nieuwe informatie zal worden overgegaan tot de identificatie en mogelijke vervolging van een aantal Belgische doorverkopers".

Het doorverkopen van tickets is namelijk sinds 2013 verboden in België. "Malafide handelaars mogen weten dat we onze acties om hen te vatten op een versterkte manier zullen voortzetten", zegt de minister. Hij heeft aan de Economische Inspectie de opdracht gegeven om te onderzoeken welke gerechtelijke stappen mogelijk zijn.

Tegen de website zelf kan België weinig doen, zo lijkt het. Want hoewel er een Belgische domeinnaam gebruikt wordt, is het bedrijf officieel gevestigd in Nederland. "Komende maandag heb ik daarom een gesprek met mijn Nederlandse collega minister Henk Kamp, om het probleem van de parallelle verkoop van tickets vanuit Nederland aan te kaarten." De minister benadrukt voorts dat hij zo'n regeling op termijn liefst Europees geregeld ziet.

Strengere controles

Daarnaast komen er ook strengere controles aan concertzalen en bij grote optredens om illegale ticketverkoop tegen te gaan. De Economische Inspectie zal nagaan of er in de buurt van optredens geen parallelle verkopen plaatsvinden en of er namaaktickets worden aangeboden.