Bokslegende Muhammad Ali geeft Trump lik op stuk

Oud-bokskampioen Muhammad Ali heeft moslims opgeroepen om op te komen tegen degenen die de islam misbruiken voor hun persoonlijke agenda. Zonder zijn naam te noemen levert Ali zo niet mis te verstane kritiek op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Die stelde eerder deze week voor om moslims niet meer toe te laten in de VS.
2015 Getty Images

Ali, 73 intussen en al ruim 30 jaar parkinsonpatiënt, zei in een verklaring dat "echte moslims weten dat het gewetenloze geweld van zogenoemde islamitische jihadisten indruist tegen de basisprincipes van ons geloof."

"Ik geloof dat onze politieke leiders hun positie zouden moeten gebruiken om begrip te creëren voor de islam en duidelijk te maken dat deze misleide moordenaars de mening van de mensen over wat islam echt is, vervormd hebben."

Ali, geboren als Cassius Clay, bekeerde zich in 1964 tot de islam. Hoewel hij in zijn verklaring geen namen noemt, geeft hij wel aan dat ze gericht is aan "de presidentskandidaten die voorstellen om moslimmigratie naar de Verenigde Staten te verbieden".

"Sportieve helden"

De Amerikaanse president Barack Obama had de Amerikanen zondag in een televisietoespraak opgeroepen om moslims niet te discrimineren. "Amerikaanse moslims zijn onze vrienden en onze buren, onze collega's, onze sportieve helden."

Trump diende Obama enkele uren later van repliek via Twitter. "Over welke sport heeft hij het, en over wie?" Pijnlijk, zelfs voor Trump, zeker toen Muhammed Ali reageerde. De miljardair heeft Ali verschillende keren ontmoet en ontving in 2007 zelfs de Muhammad Ali Award (foto).

"Teleurstellend"

Ook andere bekende moslimsporters veroordeelden Trumps uitspraken. "Wanneer zo iemand, met zo'n grote achterban zulke dingen zegt, dan vind ik dat nogal teleurstellend", aldus Ameer Abdullah, zelf ook moslim, van de Detroit Lions.

"Ik moedig gewoon iedereen aan om informatie in te winnen vooraleer een standpunt in te nemen over iets waar je misschien niet veel over weet."

Maar ook in niet-moslimkringen werd verbolgen gereageerd op de voorstellen van Trump. Collega's binnen de Republikeinse partij, Democraten, het Witte Huis, burgerrechtenbewegingen, Joodse verenigingen, buitenlandse overheden, de rebellen in Syrië en zelfs Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, drukten hun afschuw uit.