Claudia Frickel en Sophie Mergen laureaten van elfde Belgodyssee

De Nederlandstalige Claudia Frickel is samen met haar Franstalige collega Mergen verkozen tot winnaar van de wedstrijd voor jonge journalisten Belgodyssee. Ze kregen hun prijs overhandigd uit de handen van koning Filip in het koninklijk paleis te Brussel.
Jonas Roosens

Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, de nieuwsdienst van de VRT, van La Première en VivaCité van de RTBF, van de kranten Metro en l'Avenir. Het krijgt de steun van de kanselarij van de eerste minister Charles Michel en van Brussels Airlines.

Claudia Frickel uit Aalter studeert aan de VUB. Sophie Mergen is afkomstig uit Schaarbeek en volgt haar studies aan de UCL. Door deze overwinning mogen zij zes maanden lang een betaalde stage lopen bij de respectievelijk de Nederlandstalige en Franstalige openbare omroep VRT en RTBF.

De reportage van Claudia Frickel ging over de vzw Aditi, een organisatie die seksuele dienstverlening mogelijk maakt voor mensen met een beperking. Sophie Mergen had aandacht voor "burgerinitiatieven en solidariteitsorganisaties van jonge moslims".

Het concept voor de elfde editie van Belgodyssee bleef onveranderd: kandidaat-journalisten uit de drie Gemeenschappen van het land werkten in duo een reportage uit in het thema "nieuwe vormen van solidariteit". De zestien geselecteerde reporters, acht duo's uit noord en zuid, gingen op zoek naar vernieuwende initiatieven van solidariteit.

Janne Vandevelde (KUL) en Nicolas Lowyck (IHECS) kregen de prijs voor beste samenwerking. Eglantinne Nyssen (UCL) schreef volgens de jury het best geschreven artikel, dat verscheen in de krant L'Avenir. Tanita De Mey (Arteveldehogeschool) won dezelfde prijs met haar artikel in Metro.