Eerste Duitse Tornado-gevechtsvliegtuigen naar Syrië vertrokken

De eerste twee Tornado-gevechtsvliegtuigen van de Duitse luchtmacht zijn van de Noord-Duitse gemeente Jagel opgestegen voor hun opdracht in Syrië.

Ze moeten helpen in de strijd tegen de terreurorganisatie IS. Eerste doel van hun reis is de Turkse militaire basis Incirlik, van waaruit ze zullen opereren. De eigenlijke verkenningsvluchten boven Syrië zullen pas in januari beginnen.

Ook een eerste groep van 40 militairen van het Tactisch Luchtmachtsquadron 51 is onderweg naar Incirlik.

De Bondsdag had vorige vrijdag beslist om maximaal 1.200 soldaten te sturen. Tot het Duitse contingent behoren in totaal zes Tornado's, een tankvliegtuig en het fregat Augsburg.

De Duitse Tornado's zullen boven Syrië ingezet worden voor verkenningsvluchten. Ze beschikken over apparatuur die realtime-beelden en gegevens kan doorspelen aan bombardementsvliegtuigen van andere landen. De Tornado's zijn een ouder type vliegtuig, maar zijn wel gemoderniseerd en kunnen op zeer lage hoogte vliegen.