Fernandez de Kirchner ruziet met opvolger over plek machtsoverdracht

Argentinië heeft vandaag een nieuwe president gekregen, Mauricio Macri, maar de vorige, Cristina Fernandez de Kirchner, was niet aanwezig zijn bij de eedaflegging van haar opvolger, omdat ze het niet eens geraakt waren over de locatie voor de ceremonie. Fernandez de Kirchner heeft gisteren met het nodige gevoel voor drama afscheid genomen van haar aanhangers. Macri beloofde in zijn speech dat hij de corruptie en de armoede in zijn land zal bestrijden.
Mauricio Macri, zijn echtgenote Juliana Awada en hun dochter Antonia.

Fernandez de Kirchner is nog steeds bij een groot deel van de bevolking populair. Ze was 8 jaar aan de macht, in 2007 volgde ze haar man Nestor Kirchner op, die 4 jaar president was. "Jullie zullen altijd in mijn hart blijven. En weet dat ik er altijd voor jullie zal zijn. Bedankt aan iedereen", zei ze. "Over vier jaar mag wie ook over ons thuisland geregeerd heeft hier voor een volgelopen plein staan en zeggen dat hij ook alle Argentijnen recht in de ogen kan kijken."

Dat Fernandez de Kirchner weinig vertrouwen heeft in haar centrumrechtse opvolger, de conservatieve zakenman Mauricio Macri, is geen geheim. De twee konden het ook niet eens worden over de plaats waar de machtsoverdracht zou plaatsvinden. De ex-president was er uiteindelijk zelfs niet bij. Normaal is het gebruikelijk dat de president de presidentiële sjerp en staf overhandigd aan zijn opvolger.

Fernandez De Kirchner wilde dat de machtsoverdracht zou plaatsvinden in het Congres, waar zij en haar echtgenoot de machtssymbolen hebben ontvangen. Macri wilde beëdigd worden in het Casa Rosada, het presidentieel paleis, waar de overdracht voor 2003 gebeurde. Zelfs een telefoongesprek dat de gemoederen moest bedaren, ontaardde in een ordinaire scheldpartij. Volgens lokale media zag Macri het Congres niet zitten als locatie omdat hij vreesde dat aanhangers van Fernandez de Kirchner de ceremonie zouden kunnen verstoren.

Rechter moet knoop doorhakken

Macri stapte uiteindelijk naar de rechter om te vragen wie de invulling van de overdrachtsceremonie bepaalt: de vertrekkende president of de nieuwe? De rechter oordeelde dat Fernandez de Kirchner president was tot 1 voor middernacht op 9 december. Maar Macri werd pas president vanaf de ondertekening van de officiële documenten (16 uur Belgische tijd). In het vacuüm hiertussen vervulde de voorzitter van de Senaat, Frederico Pinedo, de taken van de president. Macri kreeg de sjerp en staf dus uit handen van Pinedo.

Bovenop dit alles weigert Fernandez De Kirchner zelfs het Twitteraccount van het presidentieel paleis aan Macri over te dragen.

"Uitdagingen zijn gigantisch"

In zijn inauguratiespeech in het Congres zei Macri dat hij altijd "eerlijk zou zijn". "En eerlijk zijn betekent dat ik jullie zal vertellen dat de uitdagingen voor ons gigantisch zijn." Hij beloofde dat hij een leider zou zijn "die meer luistert en minder praat", wat in contrast zou moeten staan met Fernandez de Kirchner die haar tegenstanders vaak aanpakte tijdens urenlange speeches.

Macri zei ook dat hij de drugshandel zal aanpakken zoals geen enkele president voor hem gedaan heeft en dat hij de corruptie en armoede in zijn land zal bestrijden.

De nieuwe president staat voor een zware taak, want niet alleen is er veel verdeeldheid in zijn land, Argentinië zit ook in een diepe economische crisis.

Meest gelezen