Ford investeert fors in elektrisch rijden

Ford investeert 4,5 miljard dollar (zo'n 4,1 miljard euro) in de verdere ontwikkeling en productie van batterijen voor elektrisch aangedreven auto's. De Amerikaanse autofabrikant maakte ook bekend te werken aan dertien nieuwe elektrische en hybride modellen, die in 2020 op de markt moeten komen.

Volgens het concern rijdt tegen het eind van dit decennium ongeveer 40 procent van alle Ford-wagens op elektriciteit. Nu is dat 13 procent. De eerste nieuwe telg wordt eind volgend jaar al verwelkomd. Het gaat om de Focus Electric, die in een half uur voor 80 procent opgeladen kan zijn. Dat is goed voor een actieradius van ongeveer 160 kilometer.

Om de plannen met elektrisch rijden te ondersteunen, laat Ford een laboratorium bouwen voor de verdere ontwikkeling van de benodigde batterijen. Dat lab, waar een prijskaartje van 9 miljoen dollar aan hangt, komt op het terrein van de Universiteit van Michigan.