Galant wil concrete voorstellen minimale dienstverlening

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is niet te spreken over de stakingsaanzeggingen van de NMBS-spoorvakbonden. "Ik gaf het sociaal overleg alle kansen en er is geen akkoord." Galant eist dan ook concrete voorstellen om de minimale dienstverlening te garanderen, zei ze vanmiddag in Villa Politica. Jef Van den Bergh van meerderheidspartij CD&V pleitte ervoor om vooral de rust te bewaren.

"Ongezien, zo noemt Galant de stakingsaanzegging voor vijf dagen die de spoorvakbonden gisteren aankondigden.

"Er wordt al negen maanden onderhandeld over dit sociaal akkoord. De directies van de drie NMBS-bedrijven stelden gisteren vast dat er hierover over de hele lijn een totale onenigheid is bij de vakbonden."

Volgens Galant willen de directies het toekomstplan doorzetten. De doelstellingen van dat plan zijn volgens haar ambitieus maar ontegensprekelijk realistisch. "Ik betreur deze acties dan ook ten zeerste. Duizenden pendelaars en studenten worden tijdens hun examenmaand gegijzeld."

"Ik gaf alle kansen aan het sociaal akkoord en er is geen akkoord. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen om concrete voorstellen te doen om een minimale dienstverlening te garanderen."

"Het recht op staken verdient respect, maar het recht om te gaan werken of voor leerlingen om hun examens af te leggen is dat ook."

CD&V sust gemoederen

CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh benadrukte het belang van iedereen opnieuw rond de tafel te krijgen.

"We kunnen hier wel een opbod aan straffe verklaringen doen, maar uiteindelijk moet er wel een oplossing komen. Een oplossing in het belang van alle reizigers en alle studenten die in januari willen kunnen rekenen op hun trein. Ik hoop dat die tweede zit er snel komt en dat die snel tot resultaten zal leiden."

"Spoorbonden moeten met voeten op de grond komen"