Gevangene in Namen kreeg tweemaal bezoek van Salah Abdeslam

De gedetineerde in de gevangenis van Namen die de avond van de terreuraanslagen in Parijs telefonisch contact zou hebben gehad met Salah Abdeslam, heeft in augustus en oktober van hem ook bezoek gekregen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer bevestigd. Abdeslam, die gezocht wordt voor betrokkenheid bij de aanslagen, zou een vriendschapsband hebben opgegeven als reden voor het bezoek, dat hem niet werd geweigerd.

Op dat moment maakte Abdeslam geen voorwerp meer uit van een onderzoek van het federaal parket. Hij stond wel op de lijsten van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). De centrale pentitentiaire administratie beschikt over de lijst om de gedetineerden te controleren, maar gebruikt die niet als ze bezoekers controleren.

De minister verwees in zijn antwoord op een vraag van Philippe Goffin (MR) naar de oprichting van een dynamische databank, die naar voren werd geschoven als een van de maatregelen tegen terrorisme. Die zal worden geopend voor penitentiaire administraties zodat ze ook de bezoekers kunnen controleren.

Geens bevestigde dat het bezit van een gsm in de cel verboden is. Directies kunnen controles uitvoeren en indien een gedetineerde wordt betrapt met een gsm zal hij voorwerp uitmaken van een disciplinaire procedure en volgt een onderzoek naar hoe hij het toestel in zijn bezit heeft gekregen.