Indiaanse activist en kunstenaar John Trudell dood

John Trudell is op 69-jarige leeftijd overleden. Als politiek activist zette hij zich in voor de zaak van de Native Americans, de Noord-Amerikaanse indianen. John Trudell was ook een veelzijdige artiest die zong, poëzie schreef en acteerde.

De meest bekende politieke daad van John Trudell was het woordvoerderschap in 1969 van de American Indian Movement tijdens hun bezetting van Alcatraz Island, het eiland in de baai van San Francisco.

Daar maakt hij onder de naam Radio Free Alcatraz een radio-uitzending. In de jaren zeventig werkte hij zich op tot de leider van de beweging voor de indiaanse zaak.

Daarnaast was de in Mmaha, Nebraska, als Santee Dakota-indiaan geboren Trudell ook dichter, muzikant en filmacteur. Zijn muzikale carrière begon na een ontmoeting met singer-songwriter Jackson Brown. Zijn bekendste album "Johnny Damas and me" blikte hij in 1994 in.

Later maakte hij met zijn groep Bad Dog nog een resem cd's met muziek die kan omschreven worden als een fusion tussen rock-'n-roll en multiculturele sounds. In 1988 ondernam hij een tournee met de Australische band Midnight Oil.

Krijger-dichter

Zijn poëzie zag Trudell als "teksten waaraan ik me vastklamp" (om te overleven). Hij beschouwde zichzelf als een "warrior poet", een krijger-dichter.

Bekendste films uit zijn acteurscarrière zijn "Thunderheart" van Michael Apted (1992) over een agent van de FBI die een moord moet onderzoeken in een Sioux-reservaat (een film met verwijzingen naar de opstand van 1973 in Wounded Knee) en de thriller met ecologische inslag "On deadly ground" (1995).

In 2005 werd een bio-pic over de activist-kunstenaar gemaakt, onder de weinig tot de verbeelding sprekende titel "Trudell".