Inwoners grensdorpen krijgen Franstalige hulpverleners aan noodlijn

Er zijn opnieuw problemen met de noodoproepen van inwoners in de West-Vlaamse grensdorpen met Wallonië of Frankrijk. Mensen uit die streek die het noodnummer 112 bellen, krijgen vaak Franstalige hulpverleners.

Nemen we bijvoorbeeld Aalbeke, een deelgemeente van Kortrijk. Daar komt de mug (mobiele urgentiegroep) vaak uit Moeskroen, aan de andere kant van de taalgrens.

De reden: die mugdienst ligt het dichtst bij Aalbeke en dan is het de regel dat die hulpdienst afkomt. Maar aan boord van de ziekenwagen zitten Franstalige dokters en verpleegkundigen. En dat leidt soms tot problemen, zo kennen ze niet altijd de weg.

Lokale politici klagen het probleem al een tijd aan. "De enige oplossing is op termijn het terugschroeven van de regels. Ze moeten niet vanop een bureau in Brussel beslissen. De problemen zijn er namelijk gekomen sinds men er kwam met het afbakenen van zones en inrijdtijden", zegt Aalbekenaar en CD&V-gemeenteraadslid Filip Santy.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet onlangs weten dat hij een keuzemenu bij de nooddiensten wil uittesten. Zo'n keuzemenu moet er onder meer voor zorgen dat iedereen in zijn eigen taal wordt geholpen.