Moordenaar Britse soldaat eist schadevergoeding na verlies tanden in gevangenis

Michael Adebolajo, een van de twee moordenaars van de Britse soldaat Lee Rigby in mei 2013 in Londen, eist schadevergoeding omdat hij twee tanden is kwijtgespeeld tijdens een incident in de gevangenis van Belmarsh. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Justitie bevestigde het nieuws dat verscheen in het boulevardblad The Sun.
Michael Adebolajo (links), Michael Adebowale (rechts).

De 32-jarige gedetineerde heeft een klacht ingediend om schadevergoeding te krijgen na een schermutseling in de zwaarbeveiligde gevangenis in het zuidoosten van Londen. Na dat voorval in juli 2013 werden vijf cipiers geschorst.

"De politie heeft de zaak onderzocht en er werd geen klacht ingediend tegen het personeel", aldus de woordvoerder. "De mensen zouden diep verontwaardigd zijn alleen al bij het idee dat deze persoon een schadevergoeding zou krijgen van de belastingbetaler. We zullen ons dan ook met alle middelen verdedigen tegen de beschuldigingen die geuit zijn tegen het gevangeniswezen".

Volgens de Sun zou Michael Adebolajo tot 20.000 pond (27.600 euro) kunnen vragen. Twee derde van de door gedetineerden ingediende schadevergoedingsclaims zijn door het ministerie de afgelopen drie jaar gewonnen.

Veroordeeld tot levenslang

De moord op soldaat Lee Rigby, die op klaarlichte dag op 22 mei 2013 in Londen met een kapmes werd gedood, vervulde Groot-Brittannië met afschuw.

Michael Adebolajo en Michael Adebowale, twee uit Nigeria afkomstige Londenaars, reden eerst met hun wagen tegen Lee Rigby, die te voet en in burger naar zijn kazerne in de wijk Woolwich in het zuiden van de Britse hoofdstad terugkeerde. Ze stapten uit en hakten en staken voor de ogen van voorbijgangers in op de weerloze soldaat.

In februari 2014 werd Michael Adebolajo veroordeeld tot levenslang door de Londense rechtbank Old Bailey. Zijn medeplichtige Michael Adebowale kreeg 45 jaar cel minimum.