Nog geen teksten over taxshift: "Schaf parlement dan af"

Zes maanden nadat de regering groots de taxshift heeft aangekondigd, heeft het Parlement nog steeds geen teksten gezien. "Verbazingwekkend", hekelt oud-minister van Werk en Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A). "Een parlementair debat wordt zo onmogelijk gemaakt", zegt hij aan VRT Nieuws. "Een land als België onwaardig." Volgens minister van Financiën Van Overtveldt zijn de teksten wél binnen.

Op 1 januari al treden enkele belangrijke maatregelen van de taxshift in werking en volgende week is de laatste week dat het parlement dit jaar samenkomt. Maar nog steeds heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) geen teksten afgegeven aan het parlement. "Een zeer vervelende affaire", noemt Vanvelthoven het. "Het is hoog hoog dringend." Hij vreest dat de teksten over de taxshift "op een drafje" door het parlement zullen worden gejaagd.

"Maar de taxshift verdient een belangrijk parlementair debat", vindt de SP.A'er. "De regering heeft in juli al de grote lijnen uit de doeken gedaan, maar er zijn nog heel veel vragen. Zo sprong de 100 euro belastingvermindering in het oog, maar dat is later afgezwakt. Over hoeveel gaat het nu eigenlijk? De SP.A plaatst ook grote vraagtekens bij de financiering van de taxshift. Ik begrijp niet dat dit nog in de laatste dagen van het parlementair werk moet komen."

"Van Overtveldt is altijd te laat"

Vanvelthoven beseft ook wel dat een parlementair debat de taxshift niet meer grondig gaat doorheen schudden. "De meerderheid heeft zijn standpunt over de taxhsift. Maar als de regering op die manier met het parlement omgaat, kunnen ze het parlement beter afschaffen. Misschien kunnen we tot verbeterde oplossingen komen, maar blijkbaar is het zo dat als de regering iets beslist, het parlement alleen maar op een knopje moet drukken. Dat is een land als België onwaardig."

Peter Vanvelthoven noemt de situatie overigens symptomatisch voor de bevoegde minister Johan Van Overtveldt. "Hij heeft dikwijls het gevoel dat als hij een tekst gemaakt heeft, dat dat in orde is. Dat werkt natuurlijk niet. De oppositie heeft de rol om teksten grondig te kunnen bestuderen en om te kijken of alles overeenkomt met wat de regering heeft gezegd. We hebben al meerdere keren gezien dat dat niet het geval is."

Ook Groen-fractieleider Kristof Calvo klaagde in de Kamer over het uitblijven van de teksten. En niet lang nadat de commentaar van Vanvelthoven op deredactie.be verscheen, kwam er een reactie van Van Overtveldt.

"Op het moment dat de heren Vanvelthoven en Calvo (Groen!) in parlement en voor de camera’s verontwaardigd verkondigden dat de wetteksten rond de tax shift niet klaar zouden zijn, waren ze al ingediend in het parlement. Met handtekeningen, met drukproef, met alles erop en eraan."

Vanvelthoven daarover: "Ik heb de teksten in elk geval nog niet gezien. Ik vermoed dat ze ze hebben ingediend na onze opmerkingen."