Opiniepeilingen voorspellen knock-out in tweede ronde voor de Le Pens

In Frankrijk voorspellen de opiniepeilingen een sombere tweede - en beslissende - stemronde voor de twee kopstukken van de extreemrechtse partij Front National. Zowel voorzitter Marine Le Pen als haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen zouden volgende zondag de duimen moeten leggen. In de eerste ronde vorige zondag wonnen ze nog met vlag en wimpel.

De 47-jarige Marine Le Pen behaalde in de eerste ronde van de regionale verkiezingen bijna 40 procent in de regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie. Nichtje Marion, die vandaag 26 kaarsjes uitblaast, won met een gelijkaardige score in haar regio in de Midi, de Région Provence-Alpes-Côte d'Azur.

In beide regio's hebben de socialisten, die in deze regio's in de eerste ronde uit de boot waren gevallen, opgeroepen om voor de andere kandidaat te stemmen - ook al is dat tweemaal een kandidaat van rechts.

Het beproefde principe "liever de cholera dan de pest" levert in beide regio's een overwinning voor "gewoon" rechts op, in casu voor Christian Estrosi van Les Républicains (LR) tegenover Marion (54 versus 46 procent) en voor burgemeester van Saint-Quentin en veelvoudig ex-minister Xavier Bertrand, eveneens LR, tegenover Marine (53 vs 47 in de ene peiling, 52-48 in een andere).