Peeters bezorgt Europese Commissie nieuw voorstel over wet-Major

Vicepremier en minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V) heeft de Europese Commissie een nieuw voorstel bezorgd over de aanpassing van de wet-Major. Met het voorstel hoopt Peeters een veroordeling van België te kunnen afwenden, aldus zijn kabinet.

Peeters onderhandelt al maanden met eurocommissaris voor Transport Violeta Bulc over de wet-Major. De Commissie acht die wet, die bedrijven verplicht om met erkende dokwerkers te werken in het havengebied, in strijd met de vrijheid van vestiging. In overleg met de sociale partners deed de CD&V-vicepremier de Commissie al verscheidene voorstellen om de wet aan te passen aan de Europese bezwaren.

De Commissie stelde België al in maart vorig jaar in gebreke. Een met redenen omkleed advies, de laatste waarschuwing vooraleer de Commissie de zaak voor het Hof van Justitie kan brengen, lijkt onafwendbaar indien er niet snel een vergelijk wordt gevonden. Uitgerekend vandaag hield de Commissie haar maandelijkse beslissingsronde over inbreukprocedures.