Politie in Sydney pakt terreurverdachten op

Bij een nieuwe reeks huiszoekingen in de Australische stad Sydney zijn twee mensen opgepakt die ervan verdacht worden een terreuraanslag te hebben gepland. Onder hen ook een jongen van vijftien jaar, zo maakten de ordediensten bekend. In totaal zouden vijf mannen betrokken zijn bij de plannen om een aanslag op een politiekantoor te plegen.

De huiszoekingen passen in de antiterreur-operatie Appleby die al meer dan een jaar aan de gang is, waarbij eerder al vijftien mensen werden opgepakt. Zij hadden het plan om willekeurig iemand te onthoofden. Dat plan werd verijdeld door de arrestaties, maar er bestonden nog andere plannen van een aanslag op het hoofdkantoor van de politie.

"Documenten die ontdekt zijn bij de huiszoekingen wezen naar een aantal mensen, onder wie de tiener. Door al die informatie samen te brengen, en elektronisch en fysiek toezicht, hebben we een aanklacht kunnen opbouwen tegen de vijf", aldus Phelan.

De mannen, die later op de dag een eerste keer voor de rechter zullen verschijnen, riskeren levenslang. Enkele maanden geleden werd het westen van Sydney nog opgeschrikt door de moord op een politiemedewerker door een 15-jarige moslim.