Rederij Flinter in beroep tegen uitspraak rond Flinterstar

Het Nederlandse bedrijf Flinter gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Brugse rechtbank van koophandel. Die oordeelde dinsdag dat de reder, en niet Oeverland België, moet instaan voor de berging van het gezonken vrachtschip Flinterstar.
Ricardo Smit

De rechtbank oordeelde dat Flinter alsnog moet instaan voor de berging van de Flinterstar, dat nog steeds voor de kust van Zeebrugge ligt. Nochtans deed Flinter afstand van het schip, waardoor België zou moeten instaan voor de ruimwerken, maar de rechtbank stelde de federale regering in het gelijk ten nadele van Flinter.

De rederij meent dat het maximale bedrag waarvoor zij volgens de Belgische wet als eigenaar aansprakelijk kan worden gesteld, al besteed is aan het opruimen van de olie die wekenlang uit de Flinterstar lekte. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) vreesde eerder voor een juridische procedureslag en schreef daarom zelf al een overheidsopdracht uit, waarvoor de uiterlijke indiendatum gisteren nog werd verlengd tot midden januari.