Schutter van San Bernardino plande al aanslag in 2012

Syed Farook, een van de daders van de dodelijke schietpartij in San Bernardino, zou al in 2012 een aanslag hebben willen plegen, samen met zijn jeugdvriend. Dat vertelde de Amerikaanse senator James Risch, die deel uitmaakt van de inlichtingencommissie, op CNN.

In 2012 was van IS nog geen sprake, maar Farook was dus blijkbaar wel al geradicaliseerd. Farook wilde de aanslag plegen met zijn vriend Enrique Marquez, de man die er nu van verdacht wordt de wapens voor de aanslag in San Bernardino te hebben geleverd. Maar de plannen in 2012 werden uiteindelijk afgeblazen nadat de politie een aantal arrestaties had verricht, zo bekende Marquez. Het doelwit is niet duidelijk.

Vorige week opende Farook met zijn Pakistaanse echtgenote Tashfeen Malik het vuur op een vroeg kerstfeestje in San Bernardino. Veertien mensen kwamen om, beide daders stierven in een vuurgevecht met de politie.

Eerder op de dag gaf de FBI al toe dat Farook en Malik al jaren geradicaliseerd waren, ook voor ze elkaar leerden kennen. Het is niet duidelijk of hun huwelijk geregeld werd, waarna de Pakistaanse zonder problemen de Verenigde Staten kon binnenkomen. In juli 2014 kreeg Malik een visum K1, waarmee ze binnen de negentig dagen kon trouwen met haar Amerikaanse verloofde.

De twee discussieerden over de jihad op het internet, maar de FBI gaf woensdag toe dat het erg moeilijk is om de miljoenen online-conversaties te controleren.