Trump annuleert gepland bezoek aan Israël

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft een gepland bezoek aan Israël geannuleerd. Hij wil de ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitstellen "tot een later tijdstip als hij president is geworden", zei Trump donderdag in een interview met de tv-zender Fox News. "Ik wil Netanyahu niet onder druk zetten."

Trump had twee dagen geleden met hoogst omstreden standpunten weer alle aandacht naar zich toegetrokken. Zijn eis voor een inreisverbod voor moslims oogstte wereldwijd kritiek.

Ook Netanyahu schaarde zich niet achter Trumps inzichten. "De staat Israël heeft respect voor alle religies en de rechten van al zijn burgers", verklaarde de regeringsleider in een stellingname na de uitspraken van de miljardair. Het aangekondigde bezoek van Trump plaatste Netanyahu dan ook in een lastig parket. Hoewel hij zelf nooit nagelaten heeft kritiek te leveren op extremistische moslims, heeft de Israëlische premier er zich wel altijd voor gehoed om alle moslims over één kam te scheren.

Bezoeken van Amerikaanse presidentskandidaten aan Israël behoren tot het standaardprogramma tijdens de verkiezingscampagne. Trump had aanvankelijk op 28 december naar Israël willen gaan.

35 procent

Trump had eerder al ten onrechte beweerd dat de moslims in de VS de aanslagen van 9 september 2001 hadden gevierd. Zijn percentage in de peilingen bij de conservatieve Republikeinen was daarna met sprongen naar boven gegaan.

Na een nieuwe peiling van de zender CBS voert Trump de lijst bij de Republikeinen met 35 procent met duidelijke voorsprong aan. De Texaanse senator Ted Cruz staat tweede met 16 procent. Cruz leidt echter voor Trump in Iowa, waar op 1 februari de eerste voorverkiezing plaatsvindt.