VN-Veiligheidsraad buigt zich over mensenrechten Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich in New York gebogen over de situatie van de mensenrechten in Noord-Korea. China, Rusland, Venezuela en Angola deden een poging om het onderwerp van de agenda van de raad te krijgen, maar dat werd bij stemming verworpen.
AP2013

Noord-Korea werd onlangs in een onderzoek van de Verenigde Naties beschuldigd van "praktijken vergelijkbaar met die in het nazitijdperk", waarna het item op de agenda van de Veiligheidsraad verscheen. China, een trouwe bondgenoot van het regime in Noord-Korea, probeerde dat door een motie te verhinderen, met als argument dat de situatie in Noord-Korea geen bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid vormt.

Bij de stemming onthielden Nigeria en Tsjaad zich. Maar de Verenigde Staten, Frankrijk, Jordanië, Litouwen, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Chili, Spanje en Groot-Brittannië stemden de motie weg. De uitgenodigde Noord-Koreaanse diplomaten bleven weg bij de behandeling van het onderwerp.

Het is al de tweede keer in een jaar dat de kwestie van de mensenrechten in Noord-Korea op de Veiligheidsraad komt. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al Hussein hekelde het feit dat miljoenen inwoners van Noord-Korea hun basisrechten en vrijheid beknot zien: ze mogen zich niet vrij bewegen, niet spreken over onrecht, hun geloof niet belijden en hebben geen toegang tot bepaalde informatie. Ook leven er nog altijd tussen de 80.000 en 120.000 politieke gevangenen in strafkampen in het land. Volgens Al Hussein is het essentieel om het Internationaal Strafhof te laten oordelen over de situatie in Noord-Korea.

Maar het is weinig waarschijnlijk dat dit zal gebeuren, want China beschikt over een veto om dat tegen te houden. Tegelijk benadrukte de Hoge Commissaris het belang tot "open dialoog" met het communistische regime "om hervormingen te stimuleren". Al Hussein is uitgenodigd voor een bezoek aan het land, maar een precieze datum ligt nog niet vast.

De discussie in de VN-Veiligheidsraad valt symbolisch samen met de Internationale Dag van de Mensenrechten.