VS heeft topfinancier van terreurgroep IS gedood

De Verenigde Staten zeggen dat ze Abu Salah, de "schatkistbeheerder" van de terreurgroep IS, hebben uitgeschakeld. Dat zou eind vorige maand gebeurd zijn. De VS willen met luchtaanvallen en special forces de top van IS uitdunnen en zo verzwakken.

Volgens de VS-troepen in Irak was Abu Salah "één van de belangrijkste en meest ervaren financiële deskundigen" van de terreurgroep IS. Hij werd eind vorige maand gedood bij een luchtaanval samen met twee andere kopstukken. Het is de derde topman van IS die op korte tijd wordt gedood bij Amerikaanse aanvallen.

De andere twee waren topfiguren die belast waren met het afpersen van geld door IS en de coördinatie van de smokkel van personen en materiaal voor de groep.

De aanvallen tonen aan dat we in staat zijn om de netwerken van IS te decimeren, zegt een woordvoerder van het Pentagon. De VS bombarderen met vliegtuigen en drones IS in Syrië en Irak en voeren ook steeds meer aanvallen met special forces uit. Bij één van die aanvallen eerder dit jaar werd de nummer twee van IS gedood, werden andere kopstukken gevangen genomen en een aantal slavinnen van de jezidische minderheid bevrijd.

Amerika beschikt blijkbaar over steeds betere informatie over waar de kopstukken van IS zich bevinden. Veel mensen in gebied dat door IS bezet wordt, zouden die informatie maar al te graag doorsturen.