Zwitserse politie zoekt actief naar terreurverdachten

De politie van de Zwitserse stad Genève is "actief op zoek" naar enkele terreurverdachten. In heel de stad geldt verhoogde waakzaamheid. Vermoed wordt namelijk dat vier verdachten zich in of in de buurt van Genève bevinden. Tegelijk zou ook gezocht worden naar twee verdachten die in een Belgische wagen het land binnenkwamen.
AFP or licensors
Aan het VN-gebouw in Genève staat extra veiligheidspersoneel

De politie van Genève kreeg gisteren van de Zwitserse overheid het signalement door van vier verdachten. Op basis daarvan is het terreuralarm in de stad verhoogd en hebben de agenten op het terrein versterking gekregen. Er is onder meer extra politieaanwezigheid op de luchthaven en in de stations, bij het Franse consulaat en bij enkele Joodse trekpleisters in de stad. Aan de Zwitserse grens zijn er strengere controles. Genève ligt vlak bij de Franse grens.

"In het licht van het onderzoek dat nationaal en internationaal na de aanslagen in Parijs werd verricht, zijn de politie van Genève en haar partners actief op zoek naar mensen van wie we de persoonsbeschrijving hebben ontvangen", staat te lezen op de website van de politie.

De Zwitserse federale politie ontkent dat de vier gezochte mannen concreet voor de terreuraanslagen in Parijs gezocht worden. Wel staat vast dat ze iets met terrorisme te maken hebben. Het is ook niet duidelijk of de voortvluchtige Salah Abdeslam een van de gezochte personen is.

De Zwitserse krant Le Matin publiceerde vandaag een foto van vier bebaarde mannen die door de Amerikaanse autoriteiten aan de Zwitserse politie zou zijn bezorgd. Het viertal poseert zittend met de vinger in de lucht zoals IS-strijders dat doen. Het is echter niet duidelijk of het om de huidige verdachten gaat.

Verhoogde veiligheid bij de VN

Aan het Europees hoofdkwartier van de Verenigde Naties in een buitenwijk van de stad is het veiligheidsniveau alvast naar het hoogst mogelijke niveau gebracht, een hoogst uitzonderlijke maatregel.

Het VN-gebouw werd vandaag grondig doorzocht. In het Palais des Nations werken duizenden internationale functionarissen. Zowat 400 VN-bewakers staan in voor de veiligheid.

Wagen met Belgische nummerplaat

Ook nu is er mogelijk een link naar ons land. Volgens La Tribune de Genève zou er immers ook gezocht worden naar twee andere mannen die in de loop van dinsdagnacht Zwitserland zijn binnengekomen in een auto met Belgische nummerplaat.

De auto zou opgemerkt zijn in Genève maar het land intussen weer verlaten hebben. Het is niet duidelijk of de twee zaken met elkaar te maken hebben.