"Finaal klimaatakkoord tegen zaterdagochtend 9 uur"

Morgenvroeg om 9 uur wordt het finale ontwerpakkoord tegen de klimaatopwarming voorgesteld. Dat heeft de Franse voorzitter Laurent Fabius bekendgemaakt. De klimaatonderhandelaars in Parijs hebben de hele nacht vergaderd over de ontwerptekst die gisteren werd verspreid. De Franse voorzitter Laurent Fabius toonde zich bij aanvang van de onderhandelingen optimistisch over het bereiken van een akkoord. "We willen een akkoord en zijn extreem dichtbij."

De hele nacht zaten de delegaties rond de tafel om het ontwerpakkoord over de klimaatopwarming te bespreken. Dit 27-bladzijden tellend ontwerp werd in de loop van donderdag verspreid. De delegaties kregen 2,5 uur de tijd om zich in te lezen en om middernacht werd de vergadering aangevat.

De Franse voorzitter Laurent Fabius was bij aanvang van de onderhandelingen hoopvol dat vandaag al een akkoord bereikt zou worden. "We willen een akkoord en zijn extreem dichtbij. Ik denk dat we vrijdag (vandaag dus, red) de finale tekst kunnen voorstellen. We zijn slechts enkele meters verwijderd van een juridisch bindend akkoord", zei Fabius daarover. Maar dat bleek te optimistisch: het finale ontwerpakkoord wordt nu toch uitgesteld naar morgenvroeg, volgens de voorzitter omdat meer tijd nodig is om alle delegaties te consulteren.

"Na die consultaties zal ik in staat zijn zaterdagochtend om 9 uur een tekst voor te stellen waarvan ik overtuigd ben dat hij zal worden aanvaard door alle partijen. Dit wordt een grote stap voorwaarts voor de hele mensheid", zei Fabius.

"We hebben nog maar enkele uren tot onze beschikking", waarschuwt VN- secretaris-generaal Ban Ki-moon. "Ik hoop oprecht dat de onderhandelaars en de ministers sterk leiderschap zullen tonen."

Meer details bekend

Ondertussen zijn meer details bekend geraakt over de inhoud van het jongste ontwerpakkoord, dat een duidelijk doel rond de opwarming van de aarde formuleert. Eerdere teksten twijfelden nog of de opwarming beperkt moet worden tot 2 of 1,5 graden. De nieuwe ontwerptekst kiest er resoluut voor om de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden. Het streefdoel is 1,5 graden.

Wel sneuvelde de concrete doelstelling voor de afbouw van broeikasgassen tegen 2050. In eerdere ontwerpen was nog de mogelijkheid voorzien om de wereldwijde uitstoot met 95 procent terug te dringen tegen 2050. In het ontwerp luidt het: "De partijen streven ernaar de piek in uitstoot zo snel mogelijk te bereiken, er rekening mee houdend dat die piek langer op zich zal laten wachten voor ontwikkelingslanden. Ze ondernemen actie om CO2-neutraliteit te bereiken in de tweede helft van de eeuw".

Over het ambitieniveau, de financiering en de differentiatie van de inspanningen tussen ontwikkelde landen en groeilanden werden nog geen knopen doorgehakt.

Niet iedereen laaiend enthousiast

De Belgische ngo's zien een afzwakking in de tekst, maar reageren niet geheel ontgoocheld. "De formulering rond temperatuur is wellicht de beste die uit de brand te slepen viel", reageert Joeri Thijs van Greenpeace. "Enkel 1,5 graden vermelden was volledig onaanvaardbaar voor te veel staten."

Thijs is wel teleurgesteld over de formulering van het doel voor 2050. "Het is te vaag, dit is niet de taal die bedrijven en investeerders begrijpen. Het zijn nota bene zij die om een duidelijk langetermijndoel hebben gevraagd."

Ook volgens Oxfam werd er voor het zwakst mogelijke langetermijndoel gekozen. "Bovendien is nu quasi elke verwijzing naar de mensenrechten verdwenen uit de tekst, nadat woensdag al de passage rond vrouwenrechten was gesneuveld", betreurt Brigitte Gloire van Oxfam.