"Russisch-orthodoxe wifi" op kerkhoven in Moskou

Drie drukbezochte begraafplaatsen in Moskou worden uitgerust met wifi. "Bezoekers kunnen zo informatie opzoeken over de mensen die er begraven liggen", klinkt het. De Russisch-orthodoxe kerk heeft het licht op groen gezet voor de uitrol van een "Russisch-orthodoxe wifiverbinding" op de kerkhoven van Novodevitsji, Trojekoerovskoje en Vagankovo.

De stad Moskou en de Russisch-orthodoxe kerk willen met de nieuwe wifi-service meer bezoekers naar de kerkhoven van Moskou lokken. Op de begraafplaatsen waar wifi wordt aangeboden, liggen onder anderen Anton Tsjechov en Boris Jeltsin begraven.

De wifiverbinding op de begraafplaatsen is net als in de metro van Moskou gratis, maar de gebruikers moeten zich wel registreren. Op die manier kan de overheid monitoren welke sites bezocht worden. Op de kerkhoven zal ook enkel gesurft kunnen worden naar "koosjere sites". Surfers zullen geen pornografisch materiaal, maar ook geen tabloidsites, informatie over holebi's of propaganda voor andere religies kunnen opvragen.

"Het orthodoxe internet zal niet enkel gebeden en christelijke websites toelaten. Er zal ook heel wat andere informatie beschikbaar zijn. Het is geen beperking van de vrijheid van de gebruikers. De mensen die geen boodschap hebben aan het Russisch-orthodoxe internet moeten het simpelweg niet gebruiken", zegt Roman Bagdasarov van de Russisch-orthodoxe kerk.

Als het aanbod van wifi op de begraafplaatsen succesvol blijkt te zijn, zullen ook de andere begraafplaatsen in de Russische hoofdstad voorzien worden van wifi.