Architect Christian Rapp is nieuwe Antwerpse stadsbouwmeester

De stad Antwerpen heeft een nieuwe bouwmeester aangesteld. Architect Christian Rapp zal vanaf 1 januari 2016 het mandaat opnemen voor een periode van 5 jaar. Hij vervangt de twee tijdelijke stadsbouwmeesters Christophe Grafe en bOb van Reeth.
CAREN_HUYGELEN_FOTOGRAFIE

Christian Rapp is geboren in München. Hij volgde een opleiding tot metselaar en studeerde architectuur aan de TU Berlijn en de TU Delft. Rapp werkte voor onder meer Rem Koolhaas, Otto Steidle en Hans Kollhoff. Hij realiseerde projecten in Nederland, Duitsland en België.

Het bureau Rapp+Rapp, dat hij leidt samen met zijn echtgenote, is bij ons gekend van het Stationshuis in Merkem en het cultureel centrum Jonkershove in Houthulst. In Antwerpen staat het masterplan Falconplein - Zeemanshuis, dat volop in realisatie is, op hun naam.

Rapps heeft een grote kennis van wereldsteden zoals Amsterdam en Berlijn. Een goede relatie met het bestuur is volgens hem belangrijk voor het goede verloop van projecten.

Verbindingsfiguur

De stadsbouwmeester is een "bruggenbouwer" die actief is in drie vakgebieden: publieke ruimte, stedenbouw en architectuur. Hij of zij adviseert het college van burgemeester en schepenen vanuit een onafhankelijke positie en coacht de stedelijke diensten. Hij of zij bewaakt ook de stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit van projecten als voorzitter van de welstandscommissie, een adviserend orgaan bij de toekenning van stedenbouwkundige vergunningen.

Lange geschiedenis

Het stadsbouwmeesterschap heeft een lange geschiedenis in Antwerpen en bepaalde mee het beeld van de stad. De traditie gaat terug tot de 19e eeuw. Figuren als Pierre Bourla (1783-1866) waren vooral actief als architect-bouwer. Later evolueerde de functie naar adviseur over ruimtelijke kwaliteit. Verschillende monumenten die de stad rijk is, zijn van de hand van stadsbouwmeersters, onder meer de Bourlaschouwburg (Bourla), de Opera (Van Mechelen) en het scholencomplex aan de Napelsstraat (Van Averbeke).