België stelt een Foreign Terrorist Fighter-databank samen

De ministerraad heeft de antiterreurmaatregelen die premier Charles Michel in november voorstelde, goedgekeurd. Zo is het 24 uur per dag mogelijk om over te gaan tot huiszoekingen. Er komt een dynamische databank waarin mensen opgenomen worden die betrokken zijn bij de jihad. En de gegevens van passagiers van vliegtuigen en internationale treinen komen in een politiedatabank terecht.

De wetsontwerpen werden vandaag goedgekeurd. Huiszoekingen zullen de klok rond kunnen (als er een vermoeden is dat er wapens, explosieven of schadelijke stoffen aanwezig zijn). In terrorismedossiers wordt ook de voorlopige hechtenis aangepast: verdachten kunnen 72 uur opgepakt worden, in plaats van 24 uur nu.

Gerecht en veiligheidsdiensten zullen binnenkort beschikken over een nieuwe databank van mogelijke Syriëstrijders. Die zogenoemde Foreign Terrorist Fighter-databank wordt opgesteld door het Centrum van de Dreigingsanalyse OCAD. 

Verschillende diensten, zoals de Dienst Vreemdelingenzaken, het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en Staatsveiligheid zullen toegang hebben tot deze databank. Wie komt in de databank? Belgen of personen die in ons land verblijven en die naar een jihadistische conflictzone afgereisd zijn, onderweg zijn, van plan zijn te vertrekken of van een jihadistische conflictzone terugkeren.

Terroristen van een vliegtuig houden

De gegevens van passagiers van vliegtuigen én internationale treinen komen in een politiedatabank terecht. Op Europees vlak wordt er druk gewerkt aan een PNR-systeem (passenger name record). De Europese wetgeving richt zich op de verwerking van de gegevens van vliegtuigpassagiers, maar België gaat nu een stap verder, door de gegevens van alle passagiers, dus ook die van reizigers op internationale treinverbindingen, te registreren.

"Die politiedatabank is natuurlijk alleen toegankelijk voor gekwalificeerde en geautoriseerde personen, niet zomaar voor iedereen. Op basis van de databank kan de vergelijking gemaakt worden met de gegevens die we hebben van terroristen of mogelijke terroristen, en kunnen die dus van het vliegtuig gehouden worden voor het vertrekt om zo de veiligheid te maximaliseren", legt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit.