China krijgt lening van 274 miljoen euro tegen de vervuiling

De Chinese overheid heeft een lening van 300 miljoen dollar (zo'n 274 miljoen euro) gekregen om de vervuiling in Peking en de omliggende gebieden tegen te gaan. De Aziatische Ontwikkelingsbank kende de lening toe.

De Aziatische Ontwikkelingsbank zei dat de smogproblemen zo groot zijn dat "ze de gezondheid en de duurzame groei in gevaar brengen". De lening van ongeveer 274 miljoen euro is bedoeld om het gebruik van steenkool terug te schroeven en om andere vervuilende kwesties aan te pakken.

Naast Peking wordt ook de luchtkwaliteit van de omliggende regio's zoals Hebie en Tianjin geviseerd. "Onze lening zal helpen om in die gebieden de uitstoot te verminderen en het milieu te versterken", zegt specialist Satoshi Ishii van de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Peking en andere steden in China kreunen al drie dagen onder een dikke smoglaag. De dichtheid van de smog ligt op sommige plaatsen meer dan 20 keer hoger dan wat door de Wereldgezondheidsorganisatie als maximumplafond is aangeduid. De luchtkwaliteit is zo slecht dat de Chinese overheid een "code rood" afriep, het allerhoogste niveau.