Dow Chemical en DuPont kondigen grootste fusie ooit in chemiesector aan

De Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en DuPont gaan fusioneren. Samen vormen ze een gigant met een marktkapitalisering van ongeveer 130 miljard dollar (119 miljard euro).

De fusie, volledig in aandelen, is maar een eerste stap. In een volgende fase zal het fusiebedrijf opsplitsen in drie onafhankelijke en beursgenoteerde ondernemingen, gespecialiseerd in agrochemie, speciaalchemie en kunststoffen. Op die manier willen de bedrijven bezwaren van concurrentieoverheden vermijden.

Topman Andrew Liveris van Dow wordt de voorzitter van het gecombineerde bedrijf en DuPont-CEO Ed Breen de leidinggevende topman.

Beide bedrijven zijn ook in België actief. DuPont heeft een vestiging in Mechelen en heeft personeel in Brugge, Ieper, Brussel en Hoeilaart, Dow is actief op onze markt vanuit een vestiging in Terneuzen, Nederland.

Een fusie tussen gelijken

De grootste deal ooit in de chemie komt er na twee jaar aanhoudende druk van enkele activistische aandeelhouders, zowel bij Dow als DuPont. Zij meenden dat het opbreken van de twee toonaangevende en historische industriële reuzen uit de VS, meer waarde creëert voor de aandeelhouders. De voorbije maanden bevestigden de twee bedrijven ook dat ze de opties bekijken voor hun activiteiten in de agrochemie, die te leiden heeft onder de dalende gewassenprijzen.

Samen zijn ze, voor de opsplitsing, goed voor meer dan 90 miljard euro omzet. DuPont haalde vorig jaar 34,7 miljard dollar inkomsten binnen, Dow 58,2 miljard dollar. Hun marktwaarde ligt wel ongeveer gelijk. De aandeelhouders van de twee bedrijven zullen elk zowat 50 procent in de nieuwe entiteit hebben, stellen ze.

Bij DuPont komt naar verwachting 10 procent van het personeel op straat te staan, zo meldde het bedrijf in een aparte mededeling. Die bezuinigingsoperatie, waarmee 700 miljoen dollar moet worden bespaard, gaat vooraf aan de fusie.