Drie bewoners van het ruimtestation ISS zijn op aarde geland

Drie van de zes opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn thuisgekomen. Hun landing op aarde was rechtstreeks via de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA te volgen.

Omstreeks 10.49 uur op 400 km hoogte koppelde de Sojoez TMA-17M zich af van de spacemeccano. Afgeremd door valschermen, landde de capsule in Kazachstan, toen het daar al nacht was. Vóór de landing meldde de bemanning nog dat ze zich goed voelde.

Aan boord van de capsule waren de Amerikaan Kjell Lindgren, de Rus Oleg Kononenko en de Japanner Kimiya Yui. Hun terugkeer markeert het einde van de missie van het ISS. Kononenko was aan zijn derde vlucht toe, goed voor een totaal van 533 dagen in de ruimte. Zijn twee gezellen vertoefden tijdens hun eerste missie elk 141 dagen in de ruimte.

Achtergebleven in het ISS zijn de Amerikaan Scott Kelly, de Rus Michail Kornienko en zijn landgenoot Sergej Volkov. Zij keren in maart huiswaarts. Op 15 december vertrekken vanop de lanceerbasis Bajkonoer drie nieuwe ruimtevaarders naar het ruimtestation: de Amerikaan Tim Kopra, de Rus Joeri Malentsjenko en Tim Peake van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.