Ex-stagiaire kan nog steeds parlement binnenwandelen met badge

De Kamer screent momenteel alle toegangskaarten die nog in omloop zijn. Een jonge vrouw die in 2013 kort stage liep in het parlement kon deze week immers zonder controle de gebouwen binnenwandelen. En dat in tijden van terreurdreiging en verhoogde veiligheid, zo wierp ze op via Facebook.

"Ik dacht oprecht dat mijn "voorlopige" badge, zeker in tijden van terreurdreiging en verhoogde veiligheid, niet meer zou werken. Wat blijkt? Mijn "voorlopige" badge was na bijna drie jaar nog steeds actief", schrijft de vrouw op Facebook, vergezeld van een selfie in de plenaire zaal van de Senaat.

"Niet alleen is er geen metaaldetector bij binnenkomst. Ik moest, aangezien mijn badge werkte, geen identiteitscontrole ondergaan", vervolgt de vrouw, die benadrukt dat er ook geen foto op de badge staat en dus door gelijk wie gebruikt kan worden. "Al een geluk heb ik uiteraard geen slechte bedoelingen, maar wie anders wel?"

"Kunnen we alstublieft werk maken van een beveiliging van onze volksvertegenwoordigers, ministers, ambtenaren en medewerkers -en überhaupt onze gehele democratie- en iets doen aan de beveiliging van het parlement, die blijkbaar zo lek is als een zeef? ", besluit ze.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft meteen de opdracht gegeven om het hele badgebestand te actualiseren, verduidelijkt zijn woordvoerder. Voorlopig gaat men ervan uit dat het om een alleenstaand geval gaat.