Geen vervolgingen meer in Britse afluisterschandaal

Er komen geen nieuwe juridische acties meer in het afluisterschandaal waarbij verschillende Britse kranten betrokken waren. Dat heeft het Britse openbaar ministerie vandaag bekendgemaakt. Er komt dus geen gerechtelijke vervolging van News Corp, het moederbedrijf van onder meer News of the World, de tabloid die na het schandaal opgedoekt werd.

Het schandaal brak los in 2011 en draaide rond het afluisteren van voicemailberichten. Tal van beroemdheden, onder wie bijvoorbeeld Daniel Craig en Jude Law, maar ook Kate Middleton, bleken slachtoffer te zijn geweest van de praktijken. Het schandaal betekende het einde voor de sensatiekrant News of the World.

De voorbije jaren werden in totaal 12 mensen vervolgd, van wie er 9 effectief veroordeeld zijn. De bekendste is voormalig hoofdredacteur van News of The World Andy Coulson, die ook nog perschef was van de Britse premier David Cameron. Hij kreeg 18 maanden cel. Een andere hoofdrolspeelster in de zaak, Rebekah Brooks, die een beschermelinge was van mediamagnaat Rupert Murdoch, werd witgewassen van alle beschuldigingen aan haar adres.

"Onvoldoende bewijs"

Nieuwe vervolgingen komen er niet meer, zo laten de bevoegde instanties nu weten. Dat betekent dat alle lopende onderzoeken beëindigd worden, wat goed nieuws is voor mediabedrijven News Corp en Mirror Group.

"Na een grondige analyse hebben we besloten dat er onvoldoende bewijs is voor verdere veroordelingen. Daarom worden er geen maatregelen genomen in de andere gevallen", zegt Alison Saunders van het Britse openbaar ministerie.

Los van de gerechtelijke vervolgingen lopen er wel nog heel wat schadeclaims van Britten die afgeluisterd zijn door tabloids. Dat kan de krantenuitgevers tientallen miljoenen euro's kosten.

De bekende Britse journalist Piers Morgan, die ondervraagd werd over zijn periode bij The Daily Mirror, reageerde op Twitter opgelucht op het nieuws dat het onderzoek afgelopen is. "En nu ga ik ongelofelijk dronken worden", schrijft hij.