Guo Guangchang -de Chinese Warren Buffett- is vermist

In China is een van de rijkste mensen vermist. Het gaat om Guo Guangchang van het succesvolle bedrijf Fosun International. Guo's (die wel eens de Chinese Warren Buffett wordt genoemd) fortuin wordt door Forbes geschat op 6,3 miljard euro. Volgens de laatste geruchten zou Guo meegenomen zijn voor verhoor door de politie en is dat het resultaat van het strikte anticorruptiebeleid van de Chinese president Xi Jinping.

Bronnen binnen Fosun International vertellen dat het contact met de topman verbroken is sinds gisterenmiddag. Guo's naam dook in augustus op in een rechtszaak over corruptie. Vorige week verdwenen ook twee toplui van de investeringsbank Citic Securities in China. Bij Guotai Securities is Yim Fung al drie weken spoorloos. Verdwijningen in de financiële wereld blijken absoluut geen uitzondering te zijn.

Het is onduidelijk of Guo nu zelf beschuldigd wordt van corruptie of hij louter de politie helpt bij andere onderzoeken. Op de Weibo-account van Guo, de Chinese versie van Twitter, zijn alvast de posts van vandaag verwijderd.

De 48-jarige Guo is een van de machtigste Chinese zakentycoons. Hij is de hoofdaandeelhouder van Fosun International, het bedrijf dat hij oprichtte in 1992 samen met drie studiegenoten. Fosun heeft onder meer belangen in de farmaceutica, vastgoed, verzekeringen, mijnbouw en zelfs in entertainment. Zo is het bedrijf eigenaar van de vakantiegroep Club Med en Cirque du Soleil.

De recente berichten over Guo hebben zijn bedrijf alvast geen goed gedaan. De handel in aandelen van Fosun op de beurs in Hongkong is vandaag na een stevige koersval stilgelegd.

Alomtegenwoordige corruptie

De corruptie in China viert al jarenlang hoogtij en is alomtegenwoordig, gaande van steekpenningen om overheidsopdrachten binnen te halen tot het betalen van de leerkrachten van je kinderen om ze gunstig te stemmen. President Xi Jinping beloofde begin 2014 om niet alleen de "vliegen maar ook de tijgers" aan te pakken. Critici vragen zich wel af of de president de corruptie niet gebruikt om politieke zuiveringen door de te drukken.