Haatboodschap en verdacht poeder voor Amerikaanse moslimvereniging

Het kantoor van één van de grootste moslimorganisaties in de Verenigde Staten is korte tijd ontruimd nadat een enveloppe met verdacht poeder was gearriveerd. Na onderzoek bleek het poeder onschadelijk. De brief bevatte wel een haatboodschap. Sinds de aanslagen in Parijs is het aantal bedreigingen tegen moslims in de VS gestegen.

De post was gericht aan de Council on American-Islamic Relations (CAIR) in Washington, een organisatie die stereotiep gedrag over de islam en moslims uit de wereld probeert te krijgen. Er ontsnapte poeder uit de enveloppe, waardoor gevreesd werd voor antrax. Maar eerste testen wezen uit dat het poeder ongevaarlijk is. De FBI buigt zich verder over de zaak.

De brief bevatte ook een haatboodschap: "Sterf een pijnlijke dood, moslims". De advocaat van de CAIR postte een boodschap op Facebook waarin hij het "beangstigend" noemde "om te ervaren hoe de haat zich op zo'n realistisch peil manifesteert". "Dit zal ons echter niet tegenhouden om de burgerrechten en vrijheden van alle Amerikanen te blijven beschermen."

Dagelijkse kost

Volgens een woordvoerder van de CAIR zijn haatboodschappen zoals die in de brief van gisteren "dagelijkse kost". Het aantal bedreigingen tegenover moslims in de VS is sinds de aanslagen in Parijs gevoelig gestegen, zegt de CAIR.

De aanslag in San Bernardino, die ook als een terreurdaad wordt beschouwd, én de recente uitspraken van Republikeins presidentskandidaat Donand Trump om voorlopig geen moslims meer in het land toe te laten, maken het er voor moslims in de VS niet gemakkelijker op.

De Amerikaanse president Barack Obama riep begin deze week nog op om zich na de aanslag in San Bernardino niet tegen de moslimgemeenschap in de VS te keren.

Maar de uitspraken van Trump vinden her en der gehoor. Een peiling van verschillende media toont aan dat een meerderheid van de Amerikanen (57 procent) Trumps uitspraken verwerpt. Een kwart van de Amerikanen verdedigt ze echter. Bij de Republikeinen groeit de steun voor het voorstel tot zowat 40 procent.