Hubert Van Humbeeck nieuwe voorzitter Raad voor de Journalistiek

Hubert Van Humbeeck is de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. De 65-jarige Knack-journalist volgt Wim Criel op, die op 28 oktober overleed. Guido Knops blijft ondervoorzitter. De Raad verkoos hen met eenparigheid van stemmen.

Van Humbeeck is sinds 2010 lid van de Raad voor de Journalistiek namens de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). Zijn hele carrière speelt zich af in de journalistiek. Na zijn studies rechten aan de UGent ging hij in 1974 aan de slag als redacteur bij Knack. Hij bekleedde er zowat alle journalistieke functies, van redacteur over adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur tot redactiedirecteur. Gepokt en gemazeld koos hij in 2002 opnieuw voor zijn pen als senior writer, om ook vandaag - na zijn pensionering - actief te blijven als publicist, nog steeds voor Knack.

Van Humbeeck is ook lid van de Kamer voor Onpartijdigheid en Bescherming van Minderjarigen van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Tot voor kort was hij bestuurslid en ondervoorzitter van de VVJ.

De 67-jarige Knops blijft ondervoorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Hij zetelt in de Raad als vertegenwoordiger van de samenleving, naast de vertegenwoordigers van de journalisten en van de uitgevers, omroepen en agentschappen. Het grootste deel van zijn carrière werkte Knops bij de Koning Boudewijnstichting. Hij was er twintig jaar directeur, van 1989 tot 2009.