Katholieken moeten niet proberen om joden te bekeren, zegt het Vaticaan

Katholieken moeten joden als hun broeders zien en hen niet proberen te bekeren. Dat zegt het Vaticaan in een nieuw document dat gezien moet worden als "een stimulans voor de toekomst", zo meldt de Britse openbare omroep BBC.

"We moeten joden niet zien als mensen met een andere religie, maar als onze broeders. We moeten hen niet proberen te bekeren want we hebben een unieke relatie." Dat zegt het Vaticaan in een document dat vandaag werd voorgesteld en de naam "De giften en de roeping van God zijn onherroepelijk" draagt.

Het document werd opgesteld door de Vaticaanse commissie voor religieuze relaties met joden, die zich boog over onopgeloste theologische kwesties. Het document bouwt verder op de "Nostra aetate", een document dat vijftig jaar geleden de houding van de Katholieke Kerk tegenover het jodendom formuleerde. Toch moet het nieuwe document niet gezien worden als een doctrine maar eerder als een stimulans voor de toekomst, zegt het Vaticaan.

Krachten bundelen

"We moeten ons eigen geloof op een nederige wijze belijden wanneer we in de aanwezigheid van joden zijn en erkennen dat ook zij dragers zijn van het woord van God", zo klinkt het in het document.

Verder benadrukt het Vaticaan het belang om samen de krachten te bundelen in de veroordeling van het antisemitisme. "Want de geschiedenis leert ons waartoe zelfs de kleinste vormen van antisemitisme kunnen leiden: de menselijke tragedie van de Holocaust, waarbij twee derde van de Europese Joden omkwam."

Opvallend is dat nergens in het document verwezen wordt naar de middeleeuwse praktijken van de Katholieke Kerk, toen de kerk joden dwong om zich tot het christendom te bekeren.