KBC betaalt dit jaar nog de laatste schijf Vlaamse overheidssteun terug

Bank-verzekeraar KBC betaalt nog dit jaar het resterende deel van de overheidssteun die hij tijdens de financiële crisis in 2008-2009 kreeg, volledig terug. Dat is vijf jaar vroeger dan gepland, zegt KBC.
BELGA/WARNAND

Het gaat om nog 3 miljard euro (2 miljard Vlaamse steun en 1 miljard premie) die de bank-verzekeraar verschuldigd is aan de Vlaamse overheid. Eind november had KBC aangegeven dat het bij de Europese Centrale Bank (ECB) een aanvraag had ingediend om opnieuw een deel van de overheidssteun terug te betalen. De "significante terugbetaling" waarvan sprake, blijkt dus het volledige resterende bedrag te zijn.

Dat KBC het hoofdstuk staatssteun volledig kan afsluiten, is te danken aan zijn sterke kapitaalpositie, klinkt het. De bank-verzekeraar benadrukt dat zijn kapitaalbuffers, ook na de terugbetaling, "ruim boven de minimumkapitaalvereisten van de ECB en de Nationale Bank van België blijven".

KBC moest in volle financiële crisis een beroep doen op de overheden. De bank kreeg 7 miljard euro overheidssteun, waarvan de Vlaamse en federale overheid elk de helft voor hun rekening namen. De federale staatssteun werd eind 2012 al volledig terugbetaald. Het Vlaamse deel wordt dit jaar dus afbetaald.

"Vlaanderen had rechtvaardig vertrouwen in KBC"

 "We kunnen weldra een donkere bladzijde uit onze geschiedenis omdraaien", zegt Johan Thijs, de topman van KBC, in een persbericht. "We kunnen ons nu volledig richten op de toekomst, op de verdere groei van onze bank-verzekeringsactiviteiten en op de ondersteuning van de lokale economieën en klanten in de landen waar we actief zijn."

Thijs bedankt ook de Vlaamse en de federale overheid, "voor hun steun op een cruciaal moment tijdens de ergste financiële crisis in decennia", en de medewerkers, klanten en aandeelhouders "voor de volgehouden inspanningen, de loyauteit en de steun die ze ons al die moeilijke jaren zijn blijven toevertrouwen".

"Dat KBC sneller dan door de Europese Commissie vereist kan overgaan tot een volledige terugbetaling van de verkregen overheidssteun, toont aan dat deze bank-verzekeraar een zeer sterk hersteltraject heeft gereden", stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois van zijn kant. "Dit bewijst dat de Vlaamse overheid begin 2009 de juiste beslissing heeft genomen en rechtvaardig vertrouwen had in de gezonde economische structuur van KBC."

Aan de staatssteun was een strategisch plan verbonden, dat KBC in 2009 met de Europese Commissie overeenkwam. Dat plan, een bank-verzekeraar met focus op minder landen en met een lager risicoprofiel, werd eind 2014 al afgerond. "De voorbije jaren werden 29 entiteiten en bedrijfsonderdelen gedesinvesteerd en werden de risicogewogen activa met 45 procent afgebouwd", stelt KBC. Het verkocht in België bijvoorbeeld het bankkanaal Centea en de verzekeraar Fidea, en ging over tot de ontmanteling van de Antwerpse Diamantbank.

Vlaamse schuld daalt met 2,5 miljard

Beleggers reageerden enthousiast op het goede nieuws van de bank. Op de beurs van Brussel opende het KBC-aandeel met een winst van 1,9 procent, op 55,05 euro. Enkele minuten na de beursopening is de winst van het aandeel KBC gedaald tot circa 1,5 procent.

Ook voor de Vlaamse regering is de terugbetaling welkom. Doordat KBC nu al betaalt, daalt de Vlaamse schuld onverwacht met 12,4 procent. Daardoor zal de schuld eind 2015 17,65 miljard euro bedragen in plaats van 20,15 miljard, berekent Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD). "Ik ben eerst en vooral verheugd dat KBC, na een moeilijke periode in 2008, terug een solide kapitaalsbasis heeft om vervroegd de staatssteun terug te betalen. De Vlaamse boekhouding kan daardoor versneld de Vlaamse schulden verlagen."